Kā pagatavot tradicionālo Uzbekistānas plovu

Plovs ir viens no populārākajiem un zīmīgākajiem Uzbekistānas virtuves ēdieniem. Šis sātīgais un garšām bagātais rīsu ēdiens ar gaļu, burkāniem un sīpoliem ir ne tikai garšīgs, bet arī viegli pagatavojams mājas apstākļos. Sekojiet šai soli pa solim instrukcijai, lai pagatavotu autentisku Uzbekistānas plovu.

Sastāvdaļas (4 porcijām):

  • 500 g liellopa gaļas (var izmantot arī jēra vai cūkgaļu)
  • 2 krūzes basmati rīsu
  • 2 lielie sīpoli
  • 4 burkāni
  • 4 ķiploku daiviņas
  • 1/2 krūze augu eļļas
  • 1 ēdamkarote sāls
  • 1 tējkarote maltu koriandra sēklu
  • 1 tējkarote maltu kumīna sēklu
  • 1/2 tējkarotes maltu kumīna

Norādījumi:

  1. Sagrieziet gaļu aptuveni 2,5 cm lielos kubiņos. Nomizojiet sīpolus un sagrieziet tos plānās pusriņķu šķēlēs.
  2. Uzkarsējiet lielu katlu ar biezu dibenu un pievienojiet eļļu. Apcepiet gaļu, līdz tā kļūst zeltaini brūna. Pievienojiet sīpolus un cepiet, līdz tie kļūst mīksti un caurspīdīgi.
  3. Pa to laiku nomizojiet burkānus un sarīvējiet tos ar rupjo rīvi. Pievienojiet burkānus katlam un turpiniet cept, līdz tie kļūst mīksti.
  4. Pievienojiet katlam sāli, malto koriandru, malto kumīnu un malto kumīnu. Rūpīgi samaisiet, lai garšvielas vienmērīgi pārklātu gaļu un dārzeņus.
  5. Noskalojiet rīsus aukstā ūdenī, līdz ūdens kļūst dzidrs. Pievienojiet rīsus katlam un uzmanīgi iejauciet tos gaļas un dārzeņu maisījumā.
  6. Pievienojiet katlam ūdeni, lai tas nosegtu rīsu maisījumu par aptuveni 2 cm. Palieliniet karstumu un uzvediet ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai.
  7. Samaziniet karstumu, cieši pārklājiet katlu ar vāku un ļaujiet plovam sutināties aptuveni 20-25 minūtes vai līdz rīsi ir mīksti un ūdens ir iesūcies.
  8. Uz smalki sakapātā ķiploka uzlieciet nedaudz sviesta vai eļļas un iemaisiet to gatavojā plovā. Ļaujiet plovam pastāvēt vēl 5-10 minūtes pirms pasniegšanas.

Pasniegšana: Pasniedziet karstu plovu lielā bļodā vai sadaliet to pa atsevišķiem šķīvjiem. Var pārkaisīt ar žāvētām vīnogu vai rozīnēm, žāvētām aprikozēm un grauzdētām sēklām vai riekstiem.

Uzmanību pievērsiet tam, lai gaļa būtu mīksta un rīsi – irdeni un garšām piesātināti. Izbaudiet šo tradicionālo Uzbekistānas ēdienu kopā ar ģimeni un draugiem!